ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY

 

2013. január 9-ét követően tovább szigorodnak az ingatlan adásvételek és bérbeadások során az Energetikai Tanúsítványra vonatkozó előírások.

Ennek meglétét és átadását az okiratot szerkesztő ügyvédnek kötelessége ellenőrizni, a tanúsítvány azonosító kódját a szerződésben is rögzíteni kell. A szerződésnek tartalmaznia kell továbbá a vevő vagy bérlő nyilatkozatát arról, hogy a tanúsítványt vagy annak másolatát az eladótól ill. bérbeadótól átvette.

Az ingatlan értékesítésre vagy bérbeadásra való kínálásakor már a reklámban fel kell tüntetni az épület vagy önálló rendeltetési egység energetikai minőség szerinti besorolását, amennyiben a tanúsítvány rendelkezésre áll.

Új épület építése esetén a tanúsítvány elkészíttetéséről az építtetőnek kell gondoskodnia a használatbavételi engedély kiadását követő 90 napon belül.


Az energiatanúsítvány kiállítására és tartalmi követelményeire vonatkozó előírásokat a 176/2008. (VI.30.) Korm. rendelet tartalmazza, melynek naprakész hatályos szövege oldalunkról elérhető.

A tanúsítás az előírások alapján energetikai számításon alapul, amely vizsgálja az ingatlan határoló szerkezeteinek hőveszteségét, a fűtéshez és melegvíz előállításához szükséges energiamennyiséget, és az ezek előállítására beépített gépészeti rendszerek hatékonyságát.

A tanúsítvány így az épület "energetikai értékmérője", mely az ingatlan piaci értékében is megmutatkozhat. Az ingatlan tulajdonosok és vásárlók számára a kötelező szabályozáson túlmenően is fontos a tanúsítvány megléte, mert ezzel objektív képet kaphatnak az adott ingatlan energia felhasználásáról és így annak fenntartási költségeiről is.

Társasházak, lakásszövetkezetek részére célszerű az energiatanúsítvány kiállítását az egész épület vonatkozásában egyszerre megrendelni, mert annak az egyes lakásokra eső fajlagos költsége így számottevően kedvezőbb lehet.

Pályázatok benyújtásához szintén elengedhetetlenül fontos, hogy a felújítással az épület energia falhasználásában a meglévő állapothoz képest mekkora javulás érhető el.

A Magyar Építész Kamaránál regisztrált teljeskörű jogosultsággal rendelkező épületenenergetikai szakértőként vállaljuk az energiatanúsítványok rendelet előírásai alapján történő gyors és pontos elkészítését.

Az épület adatainak megadásával online kérhet erre árajánlatot.

Megtekintheti továbbá
minta tanúsítványunkat.

Energiatanúsítvány

 

Tovább az ajánlatkéréshez >>>